Kecskeméti Kutyás Terápia
Belépés
Keresés
Naptár
«  Május 2024  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  TERÁPIÁS KUTYÁK VIZSGASZABÁLYZATA
   

  1. A vizsgán való megfelelés általános követelményei
  A párosnak a vizsgán azt kell bizonyítania, hogy mindketten kiegyensúlyozottak, és bármilyen környezetben képesek hatékonyan együttműködni a foglalkozás sikeressége érdekében.

  A vizsga két részből áll, amelyek időben elkülönülnek egymástól:
  I. A temperamentum vizsgálat.
  Ez egyrészt engedelmességi feladatokból, másrészt pedig a kutya általános készségeit, a páros terápiás munkára való alkalmasságát felmérő tesztekből tevődik össze oly módon, hogy a kutya és gazdája kontrollált módon szembesül bizonyos valós terápiás foglalkozásokon előforduló ingerekkel. Aki a temperamentum teszten megfelelt, csak az mehet tovább a második fordulóra.

  II. Valós terápiás szituáció, meghatározott fejlesztési gyakorlatok végrehajtása.
  A valós terápiás helyzetben végrehajtott fejlesztő gyakorlatot a fogadó Intézmény és a terápiás csoport többszöri látogatása kell megelőzze. E látogatások során a vizsgázó páros megismerkedik a célcsoporttal és együttműködést alakít ki velük, valamint a fejlesztést végző terapeutával.

  2. Az értékelés általános szempontjai:
  A vizsga mindkét fordulójában mind a gazda, mind pedig a kutya viselkedése értékelésre kerül. Az értékelés általános szempontjai a következők:
  - a kutya mindenkor és mindenféle körülmények között kiegyensúlyozott viselkedést mutat
  - a kutya soha nem mutat nyílt agressziót emberrel vagy más állattal szemben (Ha a kutya a vizsga bármely szakaszában támadást, szándékos harapást, csípést, vicsorgást mutat az a vizsgáról való kizárását eredményezi.)
  - a kutya soha nem mutat kontrollálhatatlan félelmet (Ha a kutya a vizsga bármely szakaszában extrém félelmet mutat, remeg, maga alá ürít és nem lehet megnyugtatni, és/vagy elszalad és nem lehet behívni, az a vizsgáról való kizárását eredményezi.)
  - a kutya szeret interakcióba lépni idegen emberekkel
  - a kutya a nagyon erős környezeti ingereket, zajokat, szagokat, testi kontaktust, hirtelen mozdulatokat is jól tűri
  - a gazda állandóan figyeli, és megfelelően reagál a kutya viselkedésére és a környezeti ingerekre
  -a gazda sohasem használ fojtó vagy szöges nyakörvet
  - a gazda a feladatok közben nem stresszeli indokolatlanul a kutyáját, nem használ erőszakot, nem okoz szándékosan fájdalmat a kutyának.
  -a gazda a kutya kontrollálását optimális szinten végzi, mind a túlkontrollálás, mind pedig a kontroll hiánya a terápiás feladat betöltésének rovására megy és ezért nem kívánatos
  -a gazda és kutyája megfelelő együttműködést képes kialakítani a terápiás csoport vezetőjével, valamint a terápiában részt vevő személyekkel
  -az olyan helyzetekben, ahol a gazda nem kap konkrét információt arról, hogyan irányítsa a kutyáját, a kutyával saját belátása szerint bánjon, a szerint kell irányítsa/kezelje a kutyát, ahogy az szerinte terápiás kutyától elvárható az adott helyzetben.
  -az egyes helyzetekben a gazda szabadon, bármilyen kontrollálási irányítási „segédeszközt” alkalmazhat (szóbeli utasítás, jutalmazás, szidás stb.) hacsak a vizsgáztatók a feladat elején fel nem hívják a figyelmét az attól való tartózkodásra.
  -az egyes feladatok között a gazda rövid időre pihentetheti a kutyát, oldhatja az állat feszültségét ha úgy érzi, hogy szükséges.
  Fontos, hogy az egyéb feladatokban mutatott teljesítménytől függetlenül a vizsgát azonnal meg kell szakítani és sikertelenre minősíteni, amennyiben:
  -a kutya kitámad, kapkod, morog, vicsorog, tereli az alanyokat, hisztérikusan ugat, vonyít.
  -kezelhetetlen félelmi reakciót mutat.
  -az alanyokat megijeszti, fellöki, elrántja (pórázon vezetésnél), nekik bármilyen módon fájdalmat okoz.
  -a felvezető a kutyával vagy az alanyokkal durván bánik.
  -a kutya vét a szobatisztaság szabálya ellen.

  3. Vizsgafeladatok
  I: A temperamentum vizsgálat
  Az első részvizsga helyszíne egy megfelelő méretű (legalább 1000 m2), zavarásmentes szabad terület kell legyen, ahol egy minimum 10 m2-es zárható, kellően megvilágított helyiség is rendelkezésre áll, az egyes vizsgafeladatokhoz (lásd alább) szükséges eszközökkel.
   
  3.1.
  Helyszín: szabad terület
  Feladat célja: vezethetőség, idegen emberrel és idegen kutyával való találkozáskor mutatott reakció vizsgálata
  Feladat leírása: Egy előre meghatározott pontról elindul a vizsgázó páros, velük szemben pedig egy ismeretlen felnőtt békésen viselkedő kutyával pórázon közeledik. Megállítja a gazdát, és kb. fél percig beszélgetnek.
  Az értékelés szempontjai
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya laza pórázon sétál, visszafogottan érdeklődik az idegen kutya iránt, nyugodtan viselkedik testközelben is. A gazda anélkül beszélget az idegennel, hogy a kutyáját feltűnően figyelné vagy utasítaná.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, amennyiben a vizsgázó kutya visszafogottan érdeklődik az idegen kutya iránt, nyugodtan viselkedik, de ennek eléréséhez a gazda feltűnő kontrollja szükséges, akinek figyelmét ily módon részben kutyája köti le. Ugyanígy minősítendő a feladat még akkor is, ha az idegen kutya és/vagy ember iránt fokozottan érdeklődik (felugrál, játszani akar) vagy félelmet illetve enyhe fenyegetést mutat, és a gazda nehezen, de azért tudja kontrollálni az állatot.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a vizsgázó kutya az idegen kutya és/vagy ember iránt fokozottan érdeklődik (felugrál, játszani akar) illetve félelmet mutat és a gazda ezt nem tudja kontrollálni, illetve figyelmét teljes mértékben a kutya megfékezése köti le. Ugyancsak „Nem felelt meg” a minősítés akkor is, ha a kutya nyílt agressziót mutat akár az idegen ember akár kutyája felé.

  3.2.
  Helyszín: szabad terület
  Feladat célja: Viselkedés vizsgálata, hogyha szokatlan viselkedésű emberek közelítik meg a párost és teremtenek velük kapcsolatot.
  Feladat leírása: Szokatlanul mozgó és gesztikuláló (bicegve hadonászó) 2 ember, parfümmel erősen beillatosított felsőruházatban közelíti meg a párost, üdvözlik a gazdát. Ezután kapcsolatot teremtenek a kutyával, megsimogatják. Az egyik bizonytalanul a kutya felé nyúlkál és mindig visszakapja a kezét simogatásnál, a másik ügyetlenül simogat, majd lefogó ölelést alkalmaz. A gazda segít a kutyának a szituáció megfelelő kezelésében.
  Az értékelés szempontjai
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya barátságosan vagy közömbösen viselkedik, jól tűri a simogatást és az ölelést. A feladat akkor is „Jól Megfelelt”, ha a lefogó ölelésből ugyan kihúzza a fejét, de a gazda ott tudja tartani a kutyát, aki nyugodtan tűri hogy az idegen újra megölelje.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, amennyiben a kutya félelmet, elkerülést mutat, de a gazda aktív közreműködésével megsimogatható illetve megölelhető. A gazda részéről megengedett, hogy a kutyát -amennyiben az túlzott elkerülést illetve a fenyegetés enyhe ritualizált jeleit mutatja az idegenekkel szemben- kivonja a szituációból, megnyugtassa, és újra bevigye az idegenek közé, azért hogy azok megsimogathassák, megölelhessék.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya feltűnően fél, illetve a fenyegetés enyhe, ritualizált jeleit mutatja és a gazda nem veszi észre, hogy ki kellene vonnia a kutyát a helyzetből (fizikai kényszerrel tartja bent a helyzetben), és/vagy ha a kutya nyílt agressziót mutat az idegenekkel szemben.

   
  3.3.
  Helyszín: szabad terület
  Feladat célja: Viselkedés vizsgálata, csoportban
  Feladat leírása: Minimum 6 ember egyszerre odamegy a pároshoz, körbeveszik a kutyát, megközelítik és nagyjából egyszerre megsimogatják, főleg a kutya hasát, tarkóját, marját. Két ember egymásra rákiabál. Elbúcsúznak, közben az egyik véletlenül hátulról nekimegy a kutyának. A felvezető belátása szerint folyamatosan segíthet a kutyának.
  Az értékelés szempontjai :
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya barátságos/közömbös, idegenek között laza pórázon vezethető. Kellemetlen érintésre legfeljebb odafordul, nem menekül, nem agresszív. Ugyancsak „Jól Megfelelt” a minősítés, ha a kutya a hirtelen ingerektől ugyan megijed, megugrik, de a gazda észreveszi és könnyen, gyorsan kontrollálja (a kutya megnyugszik).
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya az ingerektől nehezen kontrollálhatóvá válik, nagyon fél de azért a gazdának sikerül megfelelően kontrollálnia az állatot, vagy ha nem mutat ugyan extrém félelmet, de a gazda rossz módszert választ a megnyugtatásra.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya kontrollálhatatlan és a gazda egyáltalán nem tud kutyájára hatni vagy a kutya nyílt agressziót mutat.
   
  3.4.
  Helyszín: szabad terület
  Feladat célja: A kutya engedelmességének, kontrollálhatóságának vizsgálata.
  Feladat leírása: A vizsgáztató utasítására a felvezető a következő engedelmességi feladatokat hajtja végre a kutyával: a felvezető által választott oldalon láb mellett követés póráz nélkül irányváltásokkal, felszólításra. Eközben felszólításra a 2-2 alkalommal leülteti és lefekteti a kutyát. Ha póráz nélkül nem megy, akkor pórázon is végre lehet hajtani a gyakorlatot (de csak miután megpróbálták póráz nélkül). Eközben jutalomfalatot, labdát stb. nem szabad használnia! Ezután a vizsgáztató pórázra veszi a kutyát, és lábnál követésben 2-2 alkalommal leülteti lefekteti. Ez alatt a gazda tőlük pár méterre várakozik. Attól a területtől 25-30 méterre, ahol az engedelmességi gyakorlat zajlik, egy idegen kutya és gazdája labdázik. A gazda a labdát a gyakorlatozó párostól távolodó irányba dobálja a kutyájának.
  Az értékelés szempontjai :
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya mind a gazdának (póráz nélkül) mind pedig az idegennek engedelmeskedik legfeljebb egyszer ismételt utasítás illetve kézjel eredményeképpen.
  A feladat minősítése „Megfelelt” amennyiben a gazda csak pórázon tudja végrehajtani a feladatot, de ily módon a kutya 1-2 utasításra engedelmeskedik, ahogyan az idegennek is. A feladat minősítése szintén „Megfelelt”, ha a kutya a gazdának (szabadon követésben) és/vagy az idegennek csak többszöri határozott utasítására hajlandó engedelmeskedni (1-2 esetben a póráz jelzésszerű rántása még megengedett).
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya a szabadon követésben elmegy a gazda mellől és nem lehet azonnal visszahívni, vagy ha a gazda csak pórázon, és akkor is csak sokszori ismételt parancsszóval képes a kutyát irányítani, és/vagy ha az idegen még többszöri próbálkozás után, sem tudja a kutyát a kívánt testhelyzetbe hozni (2-2 ültetés-fektetés).

  3.5.
  Helyszín: szabad terület
  Feladat célja: A kutya engedelmességének, kontrollálhatóságának vizsgálata.
  Feladat leírása: a gazda lefekteti és helyben maradásra utasítja a kutyát (a testpozíciót szabadon választhatja meg), majd 5 méterre eltávolodik tőle és szemben állva vele nézi (1 perc). Ha közben a kutya elmozdul, szükség esetén rászólhat vagy visszamehet hozzá, hogy utasítsa a helyben maradásra. A vizsgáztató jelzésére visszamegy a kutyához.
  Az értékelés szempontjai :
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya nem mozdul el 1 percen keresztül.
  A feladat minősítése szintén „Jól Megfelelt”, ha a kutya ugyan nem hagyja el a helyét, de testhelyzetet vált, s a gazda megfelelően kontrollálja távolból a kutyát.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya -legfeljebb egy alkalommal- elhagyja ugyan a helyét, de nem távolodik el 1-2 méternél messzebbre s a gazda képes utasítani a kutyát, hogy ne haladjon tovább. (Megengedett, hogy a gazda legfeljebb egy alkalommal visszamenjen a kutyához és ne csak a távolból utasítsa.)
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya több, mit egy alkalommal elhagyja a helyét, és vagy távolabbra elbóklászik, illetve a gazda egyáltalán nem tudja a kutyáját otthagyni.

   
  3.6.
  Helyszín: Berendezett szűk szoba (kb. 10-25 m2) Jelen vannak: Idegen ember, a vizsgázó kutya és gazdája, vizsgabizottság tagjai.
  Feladat célja: Apportkészség, játék közbeni együttműködési készség és kontrollálhatóság tesztelése, az őrző-védő kiképzéshez kapcsolódó agresszív késztetések meglétének kizárása.
  Feladat leírása: A helyiségben a vizsgáztatók (2-3 fő) a vizsgafeladatok végrehajtásában közreműködő személy, a gazda és a kutya tartózkodik. Az ajtó csukva, a gazda csendben áll a fal mellett. A vizsgáztató szabadon játszik a kutyával a rendelkezésre álló tárgyakkal, az alábbi megkötések szerint: 1 percig: labda vagy más gumijáték, majd 1 percig egy erős rongy vagy kötéldarab. (A gazda mindvégig jelen van, de nem avatkozhat bele, csöndben a kutya felé fordulva áll.). A játék során az embernek törekednie kell arra, hogy legalább kétszer eldobja mindkét típusú játéktárgyat, biztatva a kutyát, hogy hozza vissza azt és törekednie kell arra, hogy legalább egyszer el is vegye azokat a kutyától, amikor az a szájában tartja. A behozatásnál és a tárgyelvételnél az ember a fokozatosságra törekszik: vagyis előbb mindig „szépen kéri” a kutyát, majd ha nem megy próbál erősebben is hatni rá.
  Az értékelés szempontjai :
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya legalább az egyik felajánlott módon játszik az emberrel, a tárgyat kérésre vagy kérés nélkül legalább kétszer visszahozza és legfeljebb 1-2 nem túl erős felszólításra átadja. Ha az ember a szájába nyúl véletlenül sem fog rá a kézre
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutyát rá lehet ugyan venni a játékra, de a tárgyat útközben ismételten elhagyja, vagy a gazdához viszi, illetve utána kell menni és kivenni a szájából. (Gyenge, véletlen ráfogás az ember kezére, amikor az a szájában van, hogy a játékot kivegye még megengedett). A feladat minősítése akkor is „Megfelelt”, ha a kutyát a játék nem érdekli, de nem válik kontrolálhatatlanná.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya azért nem játszik, mert kifejezett félelmet mutat, vagy rá lehet venni a játékra, de a tárgyat minden esetben elviszi, úgy kell utánamenni s miközben az ember megpróbálja kivenni a szájából a játékot erősebben ráfog a kezére. A feladat akkor is „Nem felelt meg”, ha játszik, de túl heves, annyira "bepörög” hogy a játékot nem lehet tőle elvenni és/vagy morog és/vagy a kézre erősebben ráfog.

   
  3.7.
  Helyszín: Berendezett szűk szoba (kb. 10-25 m2). Jelen vannak: Négy idegen ember, a vizsgázó kutya és gazdája, vizsgabizottság tagjai.
  Ketten széken ülve egy asztalnál félhangosan beszélgetnek és kezükben egy-egy szendvicset tartanak, a köztük levő alacsony asztalon egy tálcán keksz, szendvicsek, pohárban üdítő. Az asztalnak támasztva egy mankó. Az egyik sarokban áll egy harmadik személy, az ajtóval szemben pedig a negyedik személy egy kerekesszékben ül.
  A feladat megkezdése előtt a vizsgázó a következő instrukciókat kapja: Egy olyan helyiségbe kell belépnie, ahol több ismeretlen ember tartózkodik. Belépés után, ha az ajtót becsukta kérjük maradjon az ajtóban, s tartsa maga mellett a kutyát lehetőleg anélkül hogy konkrétan utasítást adna neki erre. Valaki oda fog jönni üdvözölni magukat, s a további teendőket majd ő fogja elmondani. Üdvözléskor viselkedjen természetesen, s próbáljon a kutyával megismerkedni szándékozó emberek kedvébe járni!
  Feladat célja: Idegen zsúfolt helyre való belépéskor mutatott viselkedés vizsgálata, kerekesszékkel közlekedő emberrel szembeni reakció.
  Feladat leírása: A gazda a kutyát 1 m-es pórázon tartva belép a helyiségbe. Az ajtóban megállnak, gazda becsukja maga mögött az ajtót. Ekkor a velük szemben lévő kerekesszékes ember lassan közelít feléjük, üdvözli őket, majd a kutyára orientálva kedvesen és hangosan folyamatosan beszél hozzá. Odaérve megsimogatja: először felülről a fejét néhányszor, azután a hátát is. (Ha a kutya elhúzza a fejét, akkor ott, ahol és ahogyan tudja.) Majd megtapogatja a kutya egész testét, különös tekintettel az érzékeny testtájakra (szem, fül, száj, lágyék). Ha a kutya kitér, megkéri a gazdát hogy segítsen neki a kutyát alkalmas pozícióba hozni. Ezután a gazda felteszi a kutyára az előre odakészített hámot. Amint végzett, megdicséri a kutyát, majd leveszi róla, s pár másodperc után ismét visszahelyezi rá.
  Az értékelés szempontjai :
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya a belépéskor kontrolláltan viselkedik, laza pórázon nyugodtan megáll, de legalábbis könnyen kontrollálható felderítő viselkedést vagy félelmet mutat csak. A közeledő idegen felé orientál, és barátságos, vagy passzív illetve lehet ugyan elkerülő, de ez esetben jól kontrollálható viselkedést kell mutasson. (Utóbbi esetben a gazda fizikai kényszer nélkül a kívánt pozícióba tudja hozni és abban megtartani a kutyát.) A felvett hám a kutyát láthatólag nem zavarja, az idegen érintését szívesen veszi, barátságosan de legalábbis nyugodtan tűri. Ha bizonyos érintéseket (pl. fül, lágyék tapogatása) meg is próbál elkerülni (elhúzódik), a gazda könnyen rábírja a kutyát az érintés tolerálására.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya az üdvözléskor túl passzív, esetleg félelmet mutat vagy túlságosan fel van pörögve és a gazda ugyan nehezen (többszöri próbálkozásra) de kontrollálni tudja a kutyát. A testtájak tapogatását határozottan elkerüli, de a gazda több-kevesebb próbálkozással el tudja érni, hogy az idegen megtapogassa a kutyát. A hám felvételekor kezdetben a zavar jeleit mutathatja, de azért könnyen fel- és levehető róla.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya teljes testtel kitér az idegen elől és a gazda nem tudja rábírni az idegen közelében maradásra, illetve laza pórázon ugat vagy morog. A feladat minősítése szintén „Nem felelt meg” ha a kutya félelmi-elkerülő viselkedése miatt az idegen nem tudja végrehajtani a kutya megfelelő testtájainak megtapogatását (fél, fenyeget, odakap) és/vagy a gazda nem tudja ráadni a hámot, illetve a kutya a hámban kontrollálhatatlanul viselkedik.

   
  3.8.
  Helyszín: A 6.3.7. feladatban leírt helyszínnel azonos. Jelen vannak: Négy idegen ember, a vizsgázó kutya és gazdája, vizsgabizottság tagjai.
  Feladat célja: Táplálékkal kapcsolatos kontroll szociális interakcióban, váratlan ingerek tűrése, zajérzékenység vizsgálata
  Feladat leírása: A 6.3.7. feladat elvégzése után közvetlenül a kutyával eddig foglalkozó idegen megkéri a vizsgázót, hogy lépjen oda az asztalnál ülőkhöz és előbb egyikkel, majd a másikkal ismerkedjen meg. Az asztalnál ülő két ember egy-egy szendvicset tart a kezében, s amikor a gazda odalép hozzájuk üdvözlik őt. Kezet nyújtanak, miközben a másik kezükben lévő szendvics mintegy 30-40 cm távolságra van a kutya orrától (de nem tesznek olyan félreérthető mozdulatot, mintha neki akarnák adni). Ez után megkérik a gazdát, hogy ültesse le a kutyát, hogy őt is üdvözölhessék. Ha a kutya leült eléjük, megsimogatják a fejét, és a szendvicsből egy kb. kockacukor méretű darabot adnak neki.
  Mikor a gazda a kutyával az első személytől továbblép az asztalnál ülő másik emberhez, hogy ott is bemutatkozzon, a már „otthagyott” személy hirtelen hátulról szó nélkül megcsípi a kutya bőrét. Fontos hogy gyors, váratlan mozdulat legyen, ne fájjon a kutyának, de azért kellemetlen lehet. Miután itt is lezajlott az üdvözlés (az előbb leírt módon), a kutya közelében álló mankó eldől, (de nem eshet a kutyára), majd pár másodperccel később az eddig passzívan a sarokban álló ember megszólaltat valamilyen zajos eszközt (csörgődob, kereplő), és kb. 10 másodpercig erős zajt kelt vele.
  Az értékelés szempontjai:
  A feladatban két szempontból kell értékelni a kutyát, az egyes szempontok értékelése egymástól függetlenül történik.
  Váratlan / erős ingerekkel szembeni reakció:
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya barátságos/közömbös, az üdvözlési helyzetben jól kontrollálható, kellemetlen érintésre és az erős zajra legfeljebb odafordul, nem menekül, és az őt megcsípő ember felé nem kap oda.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya elugrik ugyan a hirtelen érintés illetve zaj forrásától, de rögtön utána nyugodtan viselkedik. Az is elfogadható, ha erősebb félelmi reakciót mutat ugyan, de a gazda hatékonyan kontrollálja az állatot.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya odakap az őt hirtelen megérintő kézhez vagy elugrik a zaj forrásától és a gazda nem vagy csak nagyon nehezen tudja megnyugtatni
  Táplálékkal kapcsolatos kontroll:
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya közömbösen reagál a kenyeret tartó emberekre, rászólás nélkül vagy 1 finom rászólás után nem próbálja meg megérinteni a kenyeret, az emberekre orientál, és az ismerkedéskor neki nyújtott jutalomfalatot finoman, az ujjak szájba vétele nélkül veszi ki az ember kezéből.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya bár nem nyúl a szendvicshez, de szinte kizárólag azt nézi, és a gazda nem nagyon képes érdeklődését az emberekre irányítani. A neki nyújtott jutalomfalatot az ujjakat is szájába véve, de fájdalmat nem okozva veszi ki az ember kezéből.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya megnyalja vagy szájába veszi a kézben tartott szendvicset, illetve ha a gazda a kutyát csak ismételt erős pórázrángatással és ismételt parancsszavakkal tudja a megfelelő pozícióban tartani (ha egyáltalán) és a felé nyújtott jutalomfalatot fájdalmat okozó módon veszi el.

  3.9.
  Helyszín: A 6.3.7-8 feladatokban használt helyiség. Jelen vannak: Idegen ember, a vizsgázó kutya és gazdája, vizsgabizottság tagjai.
  Feladat célja: Póráz nélküli kontrollálhatóság, élelemmegtagadás.
  A feladat leírása: A gazda és kutyája (szabadon követésben) belép a helyiségbe, az ajtót nyitva hagyja maga mögött. Egy ember ül az asztalnál, kérdőívet vesz elő, és a gazdával kitölteti azt. A gazdának saját belátására van bízva, hogy eközben kutyájával mit tesz, de pórázra nem veheti. Miközben a gazda a kérdőívet tölti, az asztalnál ülő személy „véletlenül” lelöki az asztal szélén levő szendvicset, lehetőleg úgy hogy a kutyától mintegy fél méterre érjen földet. 10-15 másodpercig vár mielőtt újra felvenné.
  Az értékelés szempontjai:
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya nyugodtan viselkedik s végig a gazda kontrollja alatt van anélkül, hogy azt a gazdának feltűnő módon kifejezésre kellene juttatnia. A kutyát a leesett élelem nem érdekli, illetve legfeljebb egy, kulturált rászólás elegendő ahhoz, hogy a kutya ne nyúljon az élelemhez
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya a gazda kontrollja alatt van de ezt feltűnő módon (ismételt utasítások, a kutya állandó figyelése) kell megvalósítsa, s a leesett élelelemről határozottan kell letiltani . Az is elfogadható, ha a gazda nem kontrollálja a kutyát, de az ennek ellenére nyugodtan, összeszedett módon viselkedik (mérsékelt exploráció megengedett), de a leesett élelem iránt nem érdeklődik.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya a leesett élelmet a szájába veszi, és/vagy teljesen kontrollálatlanul bóklászik a helyiségben és ismételt határozott tiltás, illetve fizikai közbeavatkozás kell ahhoz, hogy ne vegye fel a leesett élelmet. A feladat minősítése akkor is „Nem Megfelelt, ha a kutya elhagyja a helyiséget és a gazda hívására nem tér azonnal vissza.

  3.10.
  Helyszín: A 6.3.7-9. feladatokban is használt helyiség. Jelen vannak: Idegen ember, a vizsgázó kutya, vizsgabizottság tagjai.
  Feladat célja: Idegen helyen gazdától való szeparáció hatása a viselkedésre.
  Feladat leírása: A gazda pórázon bevezeti a kutyát, a pórázt az idegen embernek adja át, majd a gazda elhagyja a helyiséget. (Előtte a kutyát utasítja, hogy maradjon ott.) Az idegen a pórázt ha csak lehet lazán tartja, de nem engedi, hogy a kutya kimozdítsa őt pozíciójából (ha a kutya rángatja a pórázt, erősen tartja, de nem ránt vissza). Egy perc csendes várakozás után a gazda visszajön. Hangosan üdvözli a kutyát, a vizsgáztató ekkor elengedi a pórázt.
  Az értékelés szempontjai:
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya nyugodtan viselkedik, lefekszik vagy áll, legfeljebb egyszer próbálja meg elhagyni a helyét, és legfeljebb mérsékelten érdeklődik a jelenlévők és/vagy a környezet iránt. A visszatérő gazdát örömmel, de visszafogottan üdvözli.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya a várakozás alatt ismételten megpróbálja elhagyni a helyét, időnként halkan nyüszög, és/vagy intenzíven érdeklődik az idegenek és/vagy a környezet iránt. A feladat minősítése akkor is „Megfelelt”, ha a visszatérő gazdával nem foglalkozik.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya ismételt próbálkozások után sem nyugszik le, folyamatosan próbál mozogni, erősen húzza a pórázt, és/vagy hangosan vokalizál (ugat, nyüszít stb.).

  3.11.
  Helyszín: Zavarásmentes nyílt terület, ahol sem emberek, sem más kutyák nincsenek látótávolságban. Jelen vannak: Idegen ember, a vizsgázó kutya és gazdája, vizsgabizottság tagjai.
  Feladat célja: Emberi viselkedés barátságosságot illetve fenyegetést jelző kulcsingereire adott reakció vizsgálata.
  Feladat leírása: A kutyát a gazda kiköti egy fához (vagy egyéb alkalmas tárgyhoz) kb. 1.5 m hosszú pórázon, lefekteti és mögé áll. A gazda ezek után nem szólhat és nem jelezhet a kutyának. A kutya számára ismeretlen személy (Vizsgáztató) kb. 5 m-ről, szemből közelíti meg a kutyát. A teszt akkor indul, mikor a Vizsgáztató a kutyával felveszi a szemkontaktust. A tesztpróba 3 szakaszból áll:
  Barátságos megközelítés
  Az idegen ember a szemkontaktus felvétele után kutyát nevén nevezve, hozzá folyamatosan beszélve, lazán odamegy kutyához és megsimogatja, ha kutya hagyja.
  Fenyegető megközelítés
  Az idegen ember visszatér az eredeti helyére, kb. 5 m-re a kutyától. Ha kutya közben feláll és testével elfordul, akkor a gazda visszairányítja, majd újra mögé áll és csendben várakozik. A szemkontaktus felvétele után az idegen kissé előredöntött felsőtesttel, szótlanul, lassan megközelíti kutyát, végig a szemébe nézve.
  Ha a kutya megszakítja a szemkontaktust és nem veszi fel újra néhány másodpercen belül, akkor az idegen természetesnek tűnő módon, köhögéssel vagy fűrugdosással megpróbálja visszaterelni a figyelmét. Amennyiben ez nem sikerül, tenyérrel megütögeti a combját, hogy az így keltett hanggal terelje magára a kutya figyelmét. Ha kutya ekkor sem veszi fel a szemkontaktust, akkor ennek a tesztszakasznak vége. Következik a ‘feloldás’ szakasz (lásd alább).
  Ha kutya közben visszanéz a Vizsgáztatóra, akkor az folytatja a megközelítést, amíg oda nem ér kutyához és megsimogatja azt, ha kutya hagyja
  Amennyiben közben a kutya ugatni/morogni kezdett, akkor az ember csak póráztávolságig folytatja a megközelítést.
  Feloldás
  Az idegen leguggol ott, ahol a ‘Fenyegető megközelítés’ szakasz végén van (illetve ha eljutott a kutyáig, akkor két lépést hátralép.) és megkéri a gazdát, hogy oldja le kutyát a pórázról. A kutya szabadon eresztésekor hívni kezdi a kutyát szóval és tapssal. Ha kutya kartávolságon belül megközelíti és hagyja, akkor megsimogatja. Ez a szakasz a simogatásig, de maximum 15 másodpercig tart.
  Minden kutyával egymás után kétszer végezzük el a fenyegető megközelítést és a feloldást de csak akkor, ha a kutya nem volt passzív vagy barátságos az első alkalommal. Az ismétlések között kb. 1 perc szünettel, ami alatt a kutya pórázon marad. Az első próba alatt a gazda csendben áll, és semmilyen módon nem instruálhatja a kutyát. Az ismételt próba során azonban beszélhet a kutyához. és mozoghat, de a helyét nem hagyhatja el.
  Az értékelés szempontjai:
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya már az első „fenyegető” megközelítésnél barátságos, s amint az ember a közelébe ér keresi vele a kapcsolatot (csóválás, topogás vagy aktív közeledés). Szemkontaktus folyamatos tartása nem hiba. Ha ugyanezen alkalommal passzív vagy passzívan elkerülő magatartást mutat (elfordítja a fejét, de liheg, nyugodt), vagy a gazdát nézi szintén „Jól Megfelelt” minősítést kap.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, ha a kutya az első „fenyegető” megközelítés alkalmával aktívan elkerülő viselkedést mutat (hátrál, ugat, de nem támad ki) ugyanakkor a próba ismétlésekor barátságosan vagy passzívan viselkedik.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg” ha a kutya mindkét „fenyegető” megközelítés alkalmával aktívan elkerülő viselkedést mutat (hátrál, ugat, bár nem támad ki).
  Ha a kutya a teszt bármely szakaszában aktív fenyegető viselkedést mutat (kitámad az idegen felé) akkor a tesztet fel kell függeszteni, s a feladat minősítése „Nem felelt meg”. Ha ez a viselkedés mindkét tesztpróba alkalmával megjelenik, akkor a kutya teljes temperamentum vizsgálatának eredménye a többi feladatban mutatott teljesítménytől függetlenül „Nem felelt meg”.

  3.12.
  Helyszín: Zavarásmentes szabad terület, ahol sem emberek, sem más kutyák nincsenek látótávolságban. Jelen vannak: Idegen ember, a vizsgázó kutya és gazdája, vizsgabizottság tagjai.
  Feladat célja: Emberrel szembeni agresszív késztetések vizsgálata táplálék - kompetíciós helyzetben.
  Feladat leírása: A teszthez nagyméretű, főtt marhacsontra van szükség. A gazda odaadja a kutyának a csontot, és nála hagyja addig, míg a kutya intenzíven rágcsálni nem kezdi. Ekkor a gazda a következőket teszi (teszt közben a gazdát a vizsgáztató instruálja folyamatosan arról hogy mit és hogyan tegyen):
  1, Megsimogatja a kutya fejét (kb. 5 mp.).
  2, Majd megfogja a csontot (anélkül, hogy a másik kezével a kutyához nyúlna, és megpróbálná elkérni tőle (5 mp.)
  3, Majd, ha még nem tudta elvenni, bármilyen módszerrel megpróbálja megszerezni a csontot (bántalmazni a kutyát, illetve csereként, pl. teniszlabdát felajánlani neki nem szabad!), lehet kiabálni, megfogni a pofáját és erőszakkal kinyitni stb.
  4, Ha a gazdának sikerült a csontot elvennie a kutyától, megdicséri, majd visszaadja neki.
  Ezt követően a tesztet újra el kell végezni, de most a vizsgáztató próbálja meg a fent leírt módon elvenni a kutyától a csontot. Ha a kutyát nem lehet rávenni semmilyen módon arra, hogy a felajánlott csontot a birtokába vegye és rágni kezdje, akkor meg kell próbálni számára kívánatossá tenni azt (pl. májkrémmel való bekenéssel),
  Az értékelés szempontjai:
  A feladat minősítése „Jól Megfelelt”, amennyiben a kutya a gazdájának hangtalanul engedi, hogy elvegye a csontot, és nem nyúl utána, és az idegennel szemben is így viselkedik, vagy legfeljebb huzakodik egy kicsit és/vagy utánanyúl a csontnak, illetve simogatásra megáll a rágással, szorosan fogja a csontot, megdermed, de azután azért könnyen el tudja tőle venni az idegen a csontot.
  A feladat minősítése „Megfelelt”, amennyiben a kutya a gazdájával huzakodik, és/vagy utánanyúl a csontnak, illetve simogatásra megáll a rágással, szorosan fogja a csontot, megdermed, de azután azért könnyen el tudja tőle venni a gazda a csontot, és az idegen is kisebb-nagyobb nehézséggel, de erőszak nélkül el tudja tőle venni a csontot.
  A feladat minősítése „Nem felelt meg”, amennyiben a kutya a gazdával hosszasan huzakodik mielőtt odaadná neki a csontot (de azért nem kell kiabálni vagy erőszakkal kinyitni a száját),
  és/vagy az idegen próbálkozásaikor a kutya morog, és csak erőszakkal lehet elvenni tőle a csontot.
  Ha a kutya a feladat során bármikor a felé nyúló kéz felé odakap, harapni akar, és emiatt a csontot nem lehet elvenni tőle, akkor a kutya teljes temperamentum vizsgálatának eredménye a többi feladatban mutatott teljesítménytől függetlenül „Nem felelt meg” minősítést kap.
   
  4. A temperamentum vizsgálat (első részvizsga) értékelése
  Az egyes feladatok (összesen 12) értékelését a vizsgabizottság tagjai külön-külön végzik el az előre nyomtatott értékelőlapok felhasználásával. Az értékelés a megadott szempontok mérlegelése alapján háromfokozatú skála alkalmazásával történik (jól megfelelt, megfelelt, nem felelt meg). A vizsga lezárultával a vizsgabizottsági tagok egyeztetik vizsgalapjaikat és közös mérlegelés után hoznak végleges döntést a vizsga eredményességéről. Ha a bizottság az alább megadott szabályok alkalmazásával sem tudja egyértelműen eldönteni a vizsga minősítését, akkor az elnök véleményét kell döntőnek tekinteni.
  A vizsgát „Jól Megfelelt”-re kell minősíteni, amennyiben egyetlen vizsgáztató egyetlen feladat esetén sem adott „Nem Felelt Meg” minősítést, és legalább 8 feladat „Jól Megfelelt” minősítést kapott. (Az egyes feladatok minősítése azonos azzal a minősítéssel, amit a vizsgabizottság tagjainak többsége adott. Amennyiben a különböző minősítések egyenlő arányban fordulnak elő, úgy az adott feladatot „feles értékkel” kell beszámítani mindkét minősítési kategóriába.)
  A vizsgát „Megfelelt”-re kell minősíteni, amennyiben egyetlen vizsgáztató egyetlen feladat esetén sem adott „Nem Felelt Meg” minősítést és legalább 5 feladat „Jól Megfelelt” minősítést kapott. (Az egyes feladatok minősítése azonos azzal a minősítéssel, amit a vizsgabizottság tagjainak többsége adott. Amennyiben a különböző minősítések egyenlő arányban fordulnak elő, úgy az adott feladatok „feles értékkel” kell beszámítani mindkét minősítési kategóriába.)
  A vizsgát „Megfelelt”-re kell értékelni akkor is, ha legalább 8 feladat „Jól Megfelelt” minősítést kapott, de egy feladat esetében a bizottság tagjainak többsége „Nem Felelt Meg” minősítést adott, és/vagy nem több mint 3 feladat esetében a bizottság legfeljebb fele adott „Nem Felelt Meg” minősítést.
  Egyéb esetekben a vizsgát sikertelenre kell értékelni.
   

  5. A terápiás kutyák második részvizsgája:

  II: Viselkedés valós terápiás helyzetben
  A második részvizsgára a sikeres temperamentum tesztet követően, de nem később, mint 10 hónappal azután kerülhet sor. Amennyiben 10 hónap elteltével sincs meg a sikeres második részvizsga, úgy a temperamentum vizsgát is újra kell teljesíteni.

  5.1 A vizsgán való részvétel feltételei
  A második részvizsga előfeltétele egy felkészítő tréning elvégzése a kiképzést végző szervezet által arra kijelölt, levizsgázott és már legalább egy éve rendszeresen dolgozó terápiás kutya-gazda párosnál. Az összesen legalább öt látogatási alkalmat magába foglaló felkészítő tréning első foglalkozásán a vizsgázónak az adott célcsoporttal (legalább 5 főből álló csoport) kell megismerkednie (állapot, fejlesztési célok). A második foglalkozáson kutya nélkül hospitál a felvezető mellett. A gyakorlás további szakaszában (legalább 3 látogatási alkalom) pedig a vizsgázó saját kutyájával, irányítás mellett dolgozik. Bekapcsolódva a gyakorlatvezető s kutyája által folytatott terápiába változatos feladatokat kapnak, hogy a gyakorlatvezető a lehető legteljesebb képet kapja a kutyáról és a felvezetőről egyaránt. A felkészítő tréning után a kutya-gazda páros vizsgára bocsátható. Ha a gyakorlatvezető úgy ítéli meg, hogy a vizsgára készülő párosnak további gyakorlási alkalmakra van szüksége, adott esetben még legfeljebb három látogatási alkalmat előírhat számukra.
  Mivel a látogatói programokon való részvétel során a kutya gyakran találkozik legyengült immunrendszerű, különböző sérültségi állapotokban szenvedő alanyokkal, a terápiás kutya esetében a habilitációs kutyák számára előírtnál sokkal szigorúbb állategészségügyi szabályok betartását kell megkövetelni. E követelményeknek már a vizsgára való felkészülés során is maradéktalanul meg kell felelni.
  Ezek a következők:
  1, Évente kötelező az oltás legalább a veszettség, Leptospirosis és a Microsporum canis okozta bőrgombásság ellen. (Oltási könyvben igazolva)
  2, Havonta féreghajtás kombinált hatóanyagú készítménnyel, melynek egyik hatóanyaga fenbendazol. (Oltási könyvben igazolva)
  3, Rendszeres bolha és kullancs ellenes védekezés, a használt szer hatástartamától függő időközökben. Tilos a bolha és/vagy kullancsnyakörv, bolha- és /vagy kullancsirtó por, sampon használata. (Oltási könyvben igazolva)
  4, Félévente parazitológiai és bakteriológiai bélsárvizsgálat. Fertőzöttség esetén a kutya csak a kezelés utáni negatív bélsárlelet birtokában dolgozhat újra. (Oltási könyvben igazolva)
  5, Félévente teljes állatorvosi fizikális vizsgálat, amit az állatorvos pecsétjével és aláírásával igazol.
  6, Bármilyen betegség vagy betegségre utaló tünet esetén a kutya addig nem dolgozhat, míg állatorvos nem igazolja egészségességét. Betegségtől függően a bélsárvizsgálat ismétlése szükséges, erről az állatorvos dönt, annak ismeretében, hogy terápiás kutyáról van szó.
  5.2. A vizsga általános szabályai
  1. A vizsgabizottság legalább 2 tagból álló testület, összetételét illetően a ‘Vizsgaeljárásrend’ rendelkezik
  2. A vizsga annál a csoportnál zajlik, ahol a gyakorlat történt. Legalább 5 „terápiás alany” (továbbiakban alany) jelenléte szükséges.
  3. A vizsga időtartama legalább 30, legfeljebb 45 perc
  4. A vizsgára való felkészülés és a későbbi terápiás munka során a kutya kizárólag a Vizsgaeljárásrendben meghatározott állategészségügyi előírások betartása esetén látogathat bármilyen Intézményt. Az ezek betartását igazoló dokumentumokat a vizsgabizottság elnöke a vizsga előtt ellenőrzi.
  5. A konkrét feladatokat és azok sorrendjét a gyakorlatvezető/felvezető/pedagógus együtt határozzák meg, az itt leírt feladattípusok alapján, a csoport és a kutya képességeinek, körülményeinek megfelelően. Minden feladattípust tartalmaznia kell a foglalkozásnak, egy feladat/játék több típust is egyesíthet. Legalább 4 feladatnak/játéknak szerepelnie kell a foglalkozáson. A konkrét feladatok leírását a vizsgabizottság elnöke részére legalább 3 nappal a vizsga időpontja előtt meg kell küldeni. A konkrét feladatoktól a helyszínen indokolt esetben eltérni a vizsgabizottság elnökével történt egyeztetés után lehet.
  6. A felvezető a kutyát saját módszerei szerint jutalmazhatja, kontrollálhatja, esetleg két feladat között rövid ideig pihentetheti, feszültségét oldhatja. A módszerek azonban szintén a vizsga tárgyát képezik (lásd vizsga értékelése).

  5.3. Az értékelés általános szempontjai
  Minden feladatot külön kell értékelni. Az egyes feladatokra - „Megfelelt” - „Nem Felelt Meg” értékelést lehet adni, az alábbiakban leírtak szerint. Minden vizsgabizottsági tag külön értékel, a vizsgabizottság elnöke összesíti az egyes feladatokra adott értékeléseket. A vizsgabizottság többségének véleménye adja meg a feladat értékelését, egyenlőség esetén az elnök szava dönt.

  5.4. Vizsgafeladatok
  A konkrét feladatokat és azok sorrendjét a gyakorlatvezető/felvezető/pedagógus együtt határozzák meg, az itt leírt feladattípusok alapján, a csoport és a kutya képességeinek, körülményeinek megfelelően. A feladatok végrehajtása után és esetenként - a feladat típusától függően - közben is jutalmazható a kutya.
  Minden feladattípust tartalmaznia kell a foglalkozásnak, egy feladat/játék több típust is egyesíthet. Legalább 4 feladatnak/játéknak szerepelnie kell a foglalkozáson. A konkrét feladatok leírását a vizsgabizottság elnöke részére legalább 3 nappal a vizsga időpontja előtt meg kell küldeni. A konkrét feladatoktól a helyszínen indokolt esetben eltérni a vizsgabizottság elnökével történt egyeztetés után lehet.

  Feladattípusok:
  1. A kutya és a felvezető köszöntése jutalomfalat kutyának adásával. (Egyénileg meghatározható, de előre lerögzített koreográfia szerint -pl. mancsadással stb.).
  2. A kutya körbeülése/állása/fekvése, különböző testrészeinek érintése, simogatása, ölelése.
  4. Mozgás és zaj a kutya körül: pl. szaladgálás, séta, kerekesszékkel való gurulás, melyben legalább öt alany részt vesz.
  5. Ügyességi feladat. Az alábbi listából legalább két feladatot tartalmazó játék/feladat:
  a) apportírozás bármilyen tárggyal
  b) akadályugrás (Egyénileg meghatározható, de előre lerögzített koreográfia szerint -pl. vezényszóra vagy pórázon átvezetve)
  c) kúszás (alagútban vagy anélkül)
  d) padon/pallón végigmenés
  e) hempergés vagy tolatás vagy pacsi-adás vagy forgás vagy egyéb „trükk”
  f) ugatás vezényszóra
  g) egyéb, a vizsgabizottsággal a feladatok leadásának idejében egyeztetett ügyességi feladat
  6. A kutya vezetése az alany által pórázon irány- és tempóváltásokkal.
  8. Foglalkozás közben egy idegen felnőtt lép zajosan a terembe (hogy a kutya mindenképp észrevegye), a kutya közelében megáll, a foglalkozást nézi.

  5.5. Az értékelés szempontjai az egyes feladattípusoknál
  „Megfelelt” a feladat minősítése a következő esetekben:
  a) A kutya folyamatosan a gazda kontrollja alatt van, vezényszóra és/vagy kézjelre engedelmeskedik nem csak a gazdának, hanem az alanyoknak is (a felvezető kis segítsége megengedett).
  b) Nyugodtan viselkedik, semmilyen ingertől nem lesz izgatott, vagy csak kis mértékben, és az kontrollálható a gazda által.
  c) A simogatást, érintést, ölelést nyugodtan tűri, láthatóan élvezi.
  d) Élvezi, de legalább jól tűri a testközeli helyzeteket (mármint a kutya)
  e) A kutya kulturáltan veszi el a jutalomfalatot, illetve adja vissza oda a visszahozott tárgyakat
  f) A gazda jól tudja motiválni, irányítani a kutyát.

  „Nem Felelt Meg” az egyes feladatok minősítése abban az esetben, ha a következő jelenségek bármelyike megfigyelhető az adott vizsgafeladat során:
  a) A kutya kikerül gazdája kontrollja alól, és azt néhány másodperc alatt nem tudja visszaszerezni.
  b) A kutya kitámad, harap, kapkod, morog, vicsorog, vagy agresszív viselkedésnek bármi egyéb jelét mutatja, tereli az alanyokat, hisztérikusan ugat, vonyít.
  c) Kezelhetetlen félelmi reakciót mutat.
  d) Az alanyokat megijeszti, fellöki, elrántja (pl. pórázon vezetésnél - kivéve, ha az alany súlyos figyelmetlensége okozta, hogy a kutya elrántotta) nekik bármilyen módon fájdalmat okoz.
  e) A kutya olyan mozgékony vagy olyan motiválatlan, ami a feladat, a foglalkozás légkörének rovására megy.
  f) A felvezető a kutyával vagy az alanyokkal durván bánik.
  g) A kutya teljesíti ugyan a feladatot, de feltűnően kedvetlenül, láthatólag csak a belénevelt fegyelem miatt.
  h) Felugrál a terápiában résztvevő személyekre.
  i) A kutya vét a szobatisztaság szabálya ellen.
  j) A felvezető láthatólag nem ismeri saját kutyája viselkedését, rosszul reagál. (pl. rádícsér, amikor fegyelmezni kellene, stb).

   
  5.6. A „Viselkedés valós terápiás helyzetben” összesített értékelése
  Amennyiben a felvezető kevesebb, mint 6 feladatot mutat be a vizsga során (minimum feladatszám. 4) úgy a vizsgát akkor kell „Megfelelt”-re minősíteni, amennyiben legfeljebb egy feladat esetében fordult elő, hogy a vizsgabizottság tagjainak legfeljebb fele „Nem Felelt Meg” minősítést adott.
  Amennyiben a felvezető legalább 6 feladatot mutat be a vizsga során úgy a vizsgát akkor kell „Megfelelt”-re minősíteni, amennyiben legfeljebb két feladat esetében fordult elő, hogy a vizsgabizottság tagjainak legfeljebb fele „Nem Felelt Meg” minősítést adott.
  Egyéb esetekben a vizsgát sikertelenre kell értékelni.

  Forrás: Kutyával az Emberért Alapítvány